Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η σκιά!!



Ο Γιούνγκ ονόμασε «σκιά» τις πλευρές του εαυτού μας που απορρίπτουμε και η ανάλυση του νου έχει σε μεγάλο βαθμό στόχο να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η επίδραση που έχουν αυτές οι «σκιές» πάνω μας.
Μέχρι να φέρουμε τη σκιά στο φως της συνείδησης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη ή ειρήνη του νου.  Η σκιά θα μας κυνηγά στα όνειρά μας, θα χτυπά την πόρτα της ψυχής μας θέλοντας να πει μέσα στην οικογένεια του εσώτερου εαυτού μας. Μερικές φορές αν είναι ιδιαίτερα φορτισμένη με ενέργεια, μπορεί να έχουμε εφιάλτες που εμφανίζονται σαν τέρατα, άγρια ζώα ή άνθρωποι που μας απειλούν και μας καταδιώκουν. Όσο και αν προσπαθούμε να τα καταπιέσουμε, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά. Για να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας δαίμονες χρειάζεται θάρρος.
Η διαδικασία πιθανόν να είναι οδυνηρή, αφού κατά τη διάρκεια της οι ψευδαισθήσεις σχετικά με τον εαυτό μας για τις οποίες τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη, καταρρακώνονται. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλουμε πραγματικά να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε και όχι ποιοι θέλουμε να είμαστε, το τελικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι μια αίσθηση ενσωμάτωσης, μιας αποκατάστασης της ολότητας. Νιώθει κανείς ταπεινωμένος, αλλά ταυτόχρονα πιο αληθινός, καθώς ο ψεύτικος εαυτός του καταρρέει.
Εξίσου σημαντικό είναι πως όταν ανασύρουμε τις σκιές μας, αυτό που πραγματικά κάνουμε είναι ότι σταματάμε να τις προβάλλουμε προς τα έξω, πάνω στους άλλους ή πάνω στον κόσμο. 
Γιατί όποιες ψυχικές ενέργειες καταστέλλουμε στον εαυτό μας τις βλέπουμε επίσης «εκεί έξω»- και συνεχίζουμε να τις συναντάμε ξανά και ξανά. Στην πραγματικότητα τις προσελκύουμε. 
Μόνο όταν τις αποδεχτούμε σαν κομμάτι του εαυτού μας θα σταματήσουμε να καταφεύγουμε σε αποδιοπομπαίους τράγους, να βλέπουμε παντού το κακό, να γινόμαστε παρανοϊκοί, να υποφέρουμε από μανία καταδίωξης και να γινόμαστε ιδιαίτερα επικριτικοί. 
Γιατί πρέπει να θυμάστε πως ό,τι βλέπουμε είναι πάντα ο εαυτός μας, με μεγάλα γράμματα.
Η μεταμόρφωση της ενέργειας που μεταφέρει η σκιά αποτελεί το περιεχόμενο των παραμυθιών, όπως επίσης και των ονείρων. Η έρευνα των αλχημιστών για τη «Λυδία λίθο» που θα μπορούσε να μετατρέψει βασικά μέταλλα σε χρυσό, η παραβολή του ασώτου, η μεταμόρφωση του βατράχου σε πρίγκιπα χάρη στο φιλί της  πριγκίπισσας, όλες αυτές οι ιστορίες αναφέρονται στη σκιά.
Το θαύμα είναι πως, όταν καταφέρουμε να αγαπήσουμε πλευρές και χαρακτηριστικά του εαυτού μας που μας φαίνονται απόλυτα αντιπαθητικά, αυτά αλλάζουν και μεταμορφώνονται σε πράγματα που έχουν αξία για μας.
Ο θυμός μας για παράδειγμα, που θα μπορούσε να συμβολίζεται σε ένα όνειρο με λιοντάρι που βρυχάται και είναι έτοιμο να μας κατασπαράξει, γίνεται, όταν εξημερωθεί μέσα από τη θέληση μας να συνδιαλλαγούμε μαζί του, η δύναμή μας και η ικανότητά μας να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, δυνατότητα που πρέπει να διαθέτουμε όλοι μας.
 Αυτό που έκανε τη δύναμή μας να στραφεί εναντίον μας και να γίνει σκιά, δεν είναι άλλο από την άρνησή μας να την αποδεχτούμε.
Η μεταμόρφωση αυτών των Κάλιμπαν (Σαίξπηρ) μέσα από την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού μας είναι τρομερά σημαντική για να δούμε ξεκάθαρα τόσο την εσωτερική μας ζωή όσο και τη σχέση μας με τους άλλους.
«Και γιατί βλέπεις το ξυλάριον εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε δοκόν την εν τω οφθαλμώ σου δεν παρατηρείς;» (Ματθαίος 7.3)
 Και να είστε σίγουροι πως, αν δεν αναγνωρίσετε τη δική σας σκιά, θα συνειδητοποιήσετε ότι παντού συναντάτε συνεχώς Κάλιμπαν, γιατί τους προσελκύεται πάνω σας.  «Γίνε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου» Louis Proto


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου