Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

XAOS


Τι είναι το Χάος;
Η απάντηση έχει πολλές παραμέτρους και θα χρειαστεί λίγη επεξήγηση.
Ξεκινώντας, πρέπει να πούμε ότι το χάος αποδεικνύεται περισσότερο πολύπλοκο από τη γενικά παραδεκτή άποψη που το θέλει ως την ακαταστασία μιας απλής  σύμπτωσης- το ανακάτεμα μιας τράπουλας, η αναπήδηση της μπάλας στον τροχό της ρουλέτας ή το κατρακύλισμα μιας πέτρας στην πλαγιά του βουνού.
Ο επιστημονικός όρος «χάος» αναφέρεται σε μια αλληλεξάρτηση που ενυπάρχει σε φαινομενικά τυχαία γεγονότα.
Η επιστήμη του χάους επικεντρώνεται στο για το πώς το μη προβλέψιμο οδηγεί στο νέο.




Η φωτογραφία παρουσιάζει τη σύγκρουση δυο γαλαξιών. Όπως ένα βότσαλο που πέφτει στη λίμνη, αυτή η βίαιη συνάντηση ώθησε μια βίαιη ριπή ενέργειας στο διάστημα, σκορπίζοντας αέρια και σκόνη με ταχύτητα 320.000χιλ. την ώρα. Μέσα σ’ αυτό τον εξωτερικό δακτύλιο των θερμών αερίων γεννήθηκαν δισεκατομμύρια αστέρες.
Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι το «χάος» είναι ταυτοχρόνως θάνατος και γέννηση, καταστροφή και δημιουργία.
Υποατομικά σωματίδια που σχηματίστηκαν κατά τις πρώτες στιγμές της γέννησης του κόσμου μέσω του Big Bang εξακολουθούν να περιέχονται στο σώμα μας σε οργανωμένες μορφές. Όταν πεθάνουμε, θα επιστρέψουμε στη ροή του χάους, που λειτουργεί τόσο εδώ στη Γη, όσο και σ’ αυτή τη γαλαξιακή έκρηξη. Η φωτογραφία αυτή κατά μια έννοια είναι μια εικόνα του χάους καθενός από μας.




Η εικόνα αυτή παρουσιάζει τη ροή ενός ορεινού ρυακιού. Η φαινομενική αταξία καλύπτει ένα υποκειμενικό σχέδιο. Αν καθίσει κανείς πλάι στο ρυάκι, θα διαπιστώσει ότι είναι σταθερό και την ίδια στιγμή μεταβαλλόμενο. Η δίνη του νερού προκαλεί σύνθετα σχήματα, που ανανεώνονται διαρκώς. Κατά μια μεταφορική  έννοια, το ρυάκι αυτό αποτελεί επίσης απεικόνιση του εαυτού μας.
Όπως το ρυάκι, έτσι και  το σώμα μας ανανεώνεται και μεταμορφώνεται διαρκώς καθώς κάποια από τα κύτταρα αντικαθίστανται με μια συγκεκριμένη κανονικότητα.
Αυτό το «είναι» που πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο ψυχολογικό κέντρο του σώματος μας είναι επίσης ρευστό. Είμαστε το «ίδιο» άτομο που ήμασταν δέκα χρόνια πριν, αλλά συνάμα είμαστε ουσιαστικά ένα νέο άτομο.

Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε το πολύ γνωστό μας καθημερινό ανθρώπινο χάος που προκαλούν η τεχνολογία και η ανθρώπινη σκέψη. Τα οχήματα που κινούνται σε ένα σύστημα αυτοκινητοδρόμων επηρεάζουν το ένα το άλλο έτσι ώστε σχηματίζονται εναλλασσόμενες περιοχές με κυκλοφοριακά προβλήματα, απότομα σταματήματα και ξεκινήματα και λωρίδες με συνεχή ροή.  Κοιτάζοντας αυτή την κατάσταση μέσα από κάποιο από αυτά τα αυτοκίνητα, η κίνηση φαίνεται να είναι τυχαία και χωρίς σχήμα, από την προοπτική όμως που προσφέρει η θέα από ένα αεροπλάνο η κίνηση μοιάζει να είναι σχηματοποιημένη- μια κρυφή τάξη μέσα στο χάος.




 Η τελευταία φωτογραφία παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική αντίληψη του χάους.  Σκεφτείτε την περιοχή που απεικονίζεται μέσα στο ορθογώνιο πλαίσιο της εικόνας σα να συνίσταται από πυκνές, μικροσκοπικές σειρές από κουκκίδες, όπως αυτές της οθόνης μιας τηλεόρασης. Κάθε κουκκίδα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό και έχει χρώμα μαύρο ή άσπρο, ανάλογα με το πώς αντέδρασε όταν τοποθετήθηκε σε μια εξίσωση. Όταν η εξίσωση «επαναλήφθηκε» η αυτοτροφοδοτήθηκε ξανά και ξανά, ο αριθμός είτε μεγάλωσε είτε μηδενίστηκε.
Η μεγάλη λευκή διάστικτη επιφάνεια συντίθεται από τελείες όπου οι αριθμοί μηδενίστηκαν κι έμειναν εκεί. Όμως, στην περιμετρική γραμμή της λευκής περιοχής συμβαίνει κάτι παράξενο. Εδώ οι αριθμοί δημιουργούν σχήματα με φυσαλίδες και ραβδώσεις που μοιάζουν με εξωγήινες μορφές ζωής. Τα όρια της λευκής περιοχής γεμίζουν με όλων των ειδών τις μη προβλέψιμες επαναλήψεις.
Η παράξενη αυτή συμπεριφορά αποδεικνύει ότι το χάος- και η παράδοξη τάξη του- βρίσκεται κρυμμένο ακόμη και κάτω από την καθαρή μαθηματική λογική.
……..
Το χάος μας βοηθάει να απελευθερωθούμε από αυτούς τους περιορισμούς. Εκτιμώντας το χάος, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο σα μια ροή σχημάτων που παίρνουν ζωή από απότομες στροφές περίεργους καθρέφτες βαθιές και απρόσμενες σχέσεις και τη συνεχή μαγεία του αγνώστου…….
«Μια αιρετική άποψη για το XAOSστην καθημερινή μας ζωή»F.David Peat-John Briggs




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου