Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η δύναμη του ΟΧΙ



Αυτό στο οποίο προσηλωνόμαστε αυξάνεται. Όταν λοιπόν επικεντρωνόμαστε σε κάτι αρνητικό, του παραχωρούμε τη δύναμή μας και του επιτρέπουμε να εξαπλωθεί.

Πες ΟΧΙ στα Παράπονα
Τον περισσότερο χρόνο οι άνθρωποι παραπονιούνται για κάτι. Οικονομικά, καιρό, υγεία, σχέσεις κλπ. Μιλώντας συνεχώς για ελλείψεις και δυσκολίες, προσκαλούν ακόμα περισσότερες. Αρνήσου να συμμετέχεις σε συζητήσεις που αφορούν ελλείψεις  ή δυσκολίες. Αρνήσου να υποστηρίξεις αρνητικά συναισθήματα και φόβους, δικούς σου ή άλλων.  Αν δε μπορείς να εκφράσεις όσα νιώθεις φωναχτά, πες τουλάχιστον από μέσα σου: «Όχι. Όχι. Όχι. Δεν τα αποδέχομαι όλα αυτά ως αληθή.
Όταν δεν παραπονιέσαι ή δεν υποστηρίζεις τα παράπονα των άλλων και δε συμμετέχεις στις συζητήσεις τους, τελικά εκείνοι θα βαρεθούν να σου παραπονιούνται.

Πες ΟΧΙ στο κουτσομπολιό
Μη συμμετέχεις σε κουτσομπολιά, μην επικρίνεις, μη μιλάς αρνητικά για άλλους.
Αν, αντιθέτως επαινείς τους γύρω σου, ακόμα και τους δύστροπους ή εκείνους που σε εκνευρίζουν, θα δεις εκπληκτικά πράγματα να συμβαίνουν. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα με εκείνους που σε ενοχλούν. Είναι λες και τα θετικά σου λόγια τους αγγίζουν σε υποσυνείδητο επίπεδο, προσδίνοντας δύναμη στο Καλό μέσα τους.  Θυμήσου! Σε ό,τι επικεντρωνόμαστε αυξάνεται.
Αυτό λειτουργεί ως εξής: όταν υποθέτουμε ότι κάποιο άτομο θα είναι δύσκολο, συνήθως αποδεικνυόμαστε σωστοί. Αν, αντίθετα επικεντρωθούμε στην καλή τους πλευρά, οι συνδιαλλαγές  μας μαζί τους μάλλον θα μας εκπλήξουν ευχάριστα.
Πες ΟΧΙ στη βίαιη αρνητική πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πες ΟΧΙ στις συζητήσεις για ελλείψεις.
Προσελκύουμε ελλείψεις στη ζωή μας όταν επικεντρωνόμαστε στην έλλειψη πόρων, στα χρέη, στους ανεπαρκείς μισθούς, στην υψηλή φορολογία, στο υψηλό κόστος ζωής κλπ. Πες Όχι σ’ αυτού του είδους τις συζητήσεις. Μην παραχωρείς τη δύναμή σου σε τέτοιου είδους σκέψεις. Αντιθέτως όταν οι άλλοι μιλούν για ελλείψεις, πες τουλάχιστον από μέσα σου, αν δεν μπορείς φωναχτά, ότι δεν πιστεύεις σ’ αυτές.  Πες φωναχτά από μέσα σου: «Ζούμε σ’ ένα απέραντο σύμπαν αφθονίας, με απεριόριστα αγαθά και χρήματα. Σ’ αυτό τον κόσμο, οι πόροι είναι ανεξάντλητοι και τα χρήματα επαρκούν για όλους».

Πες ΟΧΙ στις ασθένειες
Αρνήσου να τους παραχωρείς δύναμη. Αν επικεντρώνεσαι  σε κάθε πόνο και οδύνη, το μόνο που καταφέρνεις είναι  να τα εντείνεις.
Ο Νόρμαν Κάζινς  λέει: «Οι πεποιθήσεις των ανθρώπων διαμορφώνουν τη βιολογία τους»
Το σώμα και το αμυντικό μας σύστημα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη νοητική μας στάση. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι καταθλιπτικές μας σκέψεις εξασθενούν το αμυντικό σύστημα, ενώ οι χαρούμενες σκέψεις το δυναμώνουν.

Πες ΟΧΙ στις αρνητικές σκέψεις
Νοητική Δίαιτα δέκα ημερών
Για δέκα μέρες απαγορεύεται να ασχοληθείς με οποιουδήποτε είδους αρνητική, περιορισμένη, ή ανησυχητική  σκέψη για περισσότερο από ένα λεπτό. Όταν συλλάβεις τον εαυτό σου να σκέφτεται κάτι αρνητικό ή να φοβάται, πρέπει να τον εξαναγκάσεις να επικεντρωθεί σε κάτι θετικό ή χαρούμενο.
Σε περίπτωση που ξεχαστείς και παραμείνεις στην αρνητική σκέψη περισσότερο από ένα λεπτό, θα χρειαστεί να ξεκινήσεις τη νοητική δίαιτα των δέκα ημερών από την αρχή.

«Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε» Barbara Berger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου